Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

14 marca 2018

Cukrový vs. soľný peeling. Ktorý si vybrať?

bioekologika

Je to trošku zvláštne, ale pokým pleťový peeling sme si obľúbili už pred rokmi a dodnes je stálicou v našich pleťových čistiacich rutinách, telový peeling si musel trošku dlhšie budovať cestu do našich kozmetických radov. Možno sa nám zdal zbytočnosťou, ale ak bol toto jeden z dôvodov, prečo sme mu nevenovali až takú pozornosť, zjavne sme sa presvedčili, že ho potrebujeme. Pretože teraz používame telový peeling v podstate celoročne a s radosťou skúšame nové a nové druhy :)
Nedávno sme spolu debatovali o tom, že či je lepšie používať cukrový alebo soľný peeling a že prečo vlastne je jeden alebo druhý lepší či horší. Oba druhy sa dajú bez námahy vyrobiť aj v domácich podmienkach, väčšinou stačia 2-3 ingrediencie a je hotovo. Už sme vyskúšali viacero receptov a niektoré si vyrábame aj opakovane, dokonca je to celkom milý darček pre sestru či kamošku, takže potešiť ním môžete seba aj niekoho blízkeho. 
Pri vypočítavaní plusov a mínusov nás ako prvé napadlo, že soľný nie je vhodný pri poraneniach (logicky by štípal v ranách) a zase ten cukrový sa práve preto používa aj na citlivú pokožku. A keď sme uvažovali nad inými ich kladmi a zápormi, zistili sme, že predsa len existujú situácie, kedy je lepšie používať jeden ako druhý. 

Cukrový peeling

1. Je výborný na pokožku tváre, pretože jeho čiastočky sú oblejšie a nie tak ostré ako tie soľné. Takže nie sú tak abrazívne a nepoškodia pokožku.
2. Je viac hydratačný ako soľný, cukor obsahuje kyseliny, ktoré dokážu efektívne odstraňovať odumreté kožné bunky a aj hydratovať.
3. Môže sa používať častejšie ako soľný.
4. Rozpúšťa sa s vodou rýchlejšie ako soľný a preto s ním treba aj pracovať rýchlejšie.
5. Neobsahuje toľko minerálnych látok, ktoré sú jedným z hlavných benefitov soľného peelingu. 

Soľný peeling

1. Výborne detoxikuje a čistí pokožku, funguje aj na kožné póry.
2. Účinne zrelaxuje unavené svalstvo. 
3. Môže vysušovať pokožku a preto je vhodné ju potom dostatočne hydratovať.
4. Neodporúča sa použiť ho na citlivú pokožku, ktorú môže zbytočne podráždiť. 
5. Je výborný na suché lakte, kolená, päty, pretože dokáže pokožku zjemniť a obrúsiť.

Cukor je prirodzeným zdrojom kyseliny glykolovej (AHA), ktorá sa získava z cukrovej trstiny. Táto kyselina dokáže prenikať pokožkou a pomáha odstraňovať odumreté bunky, zároveň podporuje regeneráciu, obnovu buniek a zjemňuje pokožku. Hlboko v pokožke podporuje tvorbu kolagénu a elastínu, čím pomáha zachovať jej mladistvý vzhľad. Soľ (špeciálne z mŕtveho mora) sa preferuje zase pre vysoký podiel minerálnych látok vo svojom zložení. Napríklad horčík, vápnik, síra, jód alebo zinok sa prostredníctvom nej celkom ľahko dostávajú cez pokožku a pomáhajú zjemniť pokožku (horčík), detoxikovať (síra), bojovať s akné (zinok) alebo vyrovnať produkciu kožného mazu (vápnik). 

Takže, z plusov a mínusov vyplýva, že použiť cukrový alebo soľný peeling nie je len otázka rozhodovania, ale má to i nejaké pravidlá. Oba dokážu pokožku prekrviť, obrúsiť, zjemniť a odstrániť odumreté kožné bunky, ale každý z nich sa uplatní niekde lepšie a niekde horšie. Záleží však aj od hrúbky ich zrniečok, ale aj od ostatného zloženia, pretože podráždiť pokožku môžu i niektoré esenciálne oleje a pod. A preto je dôležité si vybrať správne. Za nás môžeme súhlasiť aj s cukrovým aj so soľným, nemali sme s nimi zatiaľ žiaden problém, ale keď sa používajú správne, ani by žiaden problém nemal nastať. 

Pokiaľ si nie ste celkom istý, či dokážete peeling vyrobiť vlastnoručne, poobzerajte sa po ponuke v obchodoch. Viaceré značky majú tieto peelingy v sortimente, nájdete v nich aj rôzne vône a môžete vyberať podľa účinkov či typov pokožky. Výber je celkom bohatý, určite si nájdete pre seba ten najlepší  :)

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

zdroj foto: pixabay.com

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates