Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

08 februára 2018

RECENZIA: Tekutý šampón Mandarínka CALTHA

bioekologika

Zima a elektrizujúce vlasy patria k sebe ako dvaja nerozluční kamaráti. Tento vlasový problém nás trápi obe a vždy sme to brali skôr ako fakt, lenže niekedy je tento stav taký neúnosný, že vlasy lietajú okolo celej hlavy a nie a nie ich učesať či aspoň trošku skrotiť. Vyskúšali sme už všeličo...nepoužívame horúcu vodu na oplachovanie vlasov ani ich nevysušujeme denne fénom alebo žehličkou (aj keď niekedy to bez nich skutočne nejde) a jediné, čo ako-tak zaberá je pravidelné používanie kondicionéru alebo vlasovej masky. Dokonca je jedno či čiapku nosíme alebo nie a nerozhoduje ani dĺžka a kvalita vlasov. Doslova sa z toho stáva neriešiteľná zimná kauza s názvom "prinášame elektrinu aj do vašich vlasov" :) 
Ale ako sa ukazuje, nikdy sa netreba vzdávať, a ani keď ide o kozmetiku, pretože zrazu môžete nájsť riešenie aj v tej najnečakanejšej veci. Niežeby bolo nečakané, že šampón sa používa na vlasy, ale že šampón i bez podpornej pomoci kondicionéru alebo masky dokáže skrotiť toľko riešené elektrizovanie vlasov, to už je veľká vec :) 
A že vás zaujíma, ktorý to takto bravúrne dokázal? Len čítajte ďalej a zoznámte sa s Tekutým šampónom MANDARÍNKA od českej značky prírodnej kozmetiky Caltha. 

Začneme trošku netradične, a to rovno obalom. Samotná fľaša je klasická plastová s vrchnáčikom s vyklápacím uzáverom, s ktorým si pohodlne nadávkujete toľko šampónu, koľko chcete. Je dostatočne pevná, takže ju v ruke hneď nestlačíte a nepoškodíte. Ale úplne najkrajšia na nej je nálepka či etiketa s čistým, jednoduchým a ľahko zapamätateľným dizajnom. Prírodné ornamenty na nej ešte viac zvýrazňujú obal, ktorý sa nám dvom veľmi páči. Už na prvý pohľad jasne viete rozoznať podľa farby a popisu, ktorý výrobok a ktorý druh máte v ruke či na poličke, napríklad Mandarínka je zvýraznená oranžovou farbou. 


A že mandarínku spoznáte nielen podľa obalu, ale aj vône, je viac ako jasné :) Vôňu tomuto šampónu z väčšej miery prepožičal esenciálny olej z mandarínky, ale niekde v pozadí môžete cítiť aj niečo, čo pripomína pšeničné otruby, čo sa dá zasa pripísať pšeničnému proteínu v jeho zložení. Vo výsledku je to príjemná, nevtieravá a nerušivá vôňa, ktorá je vhodná aj pre dieťa, pretože tento šampón je okrem iného určený aj pre jemné detské vlásky. Inak je podľa popisu vhodný aj pre normálne, poškodené, namáhané a farbené vlasy, ale aj na rozštiepené končeky. My dve máme jemné vlasy, jedna normálny typ a druhá skôr trošku suchší s nepríjemným bonusom - atopickým ekzémom na vlasovej pokožke hlavy. A napriek rozdielom, tento šampón nám obom vyhovoval a dokázal aj eliminovať spomínané elektrizovanie vlasov. Aby sme to trošku podrobnejšie rozpísali, už po prvých použitiach sme si všimli, že pri tomto šampóne kondicionér nepotrebujeme. Niežeby sa vylučovalo jeho použitie, ale nie je to nevyhnutné. Vlasy sú dobre umyté a zároveň dostatočne ochránené a spevnené aj vďaka panthenolu (alebo vitamínu B5 ak chcete). Krásne sa lesknú a bez problémov sa rozčesávajú, aj keď máte dlhšie dĺžky vlasov. Šampón ich nijako nezaťažuje a počas dňa si držia svoju ľahkosť a prirodzený objem. V tomto zimnom období je to veľmi príjemné prekvapenie, pretože šampón je k vlasom šetrný, nevysušuje, ale zároveň ich hydratuje a pôsobí ako ochranca pred stratou ich vlhkosti. Okrem toho, môžeme smelo prehlásiť, že jeho účinky nezničí ani nosenie čiapky :)

Podľa popisu v e-shope by mal byť nápomocný aj pri probléme s vypadávaním vlasov. Ako to v skutočnosti je, či na ne šampón vplýva alebo nie, nevieme posúdiť, v tomto čase s vypadávaním nejaké výrazné problémy nemáme, takže tak. V zime zvykne svrbivá a suchá vlasová pokožka potrápiť Veve častejšie, ale šampón pôsobí na pokožku hlavy upokojujúco až balzamovo. A to aj napriek tomu, že konzistenciou je trošku redší, gélovitejší, farbou akoby mliečny. Veľmi dobre však pení, akurát pred použitím ho treba pretrepať a potom pení ešte lepšie. Pri umývaní vlasov aplikujeme rokmi overenú 2-fázovú metódu, kedy vlasy opláchneme vodou a na mokré vlasy nanesieme šampón a napeníme. Potom umyjeme a použijeme ešte raz už menšie množstvo šampónu, ktoré sa takto na druhý pokus dá ľahšie napeniť a aj rozotrieť po vlasoch, a potom už len dobre opláchneme. Niekedy ho necháme zo 2 minútky pôsobiť na hlave a až potom umývame. Takýmto spôsobom pekne ošetrí aj vlasovú pokožku. 


Zo zloženia je jasné, že šampón neobsahuje žiadne SLS ani SLES, jeho základ tvorí voda a povrchovo aktívne látky-tenzidy získané z kokosového oleja, doplnené účinnými látkami ako glycerín, panthenol, hydrolizovaný pšeničný proteín či mandarínkový esenciálny olej. Inak, čo sa týka mandarínkového esenciálneho oleja, dočítali sme sa, že okrem iného je priaznivý aj pri suchej vlasovej pokožke, takže používanie tohto šampónu môžete zvážiť aj v tomto prípade. Šampón má 250 ml, jeho zloženie je vegánske, stojí 7,78 € a ešte raz s radosťou pripomenieme, že ide o ručne vyrábanú českú prírodnú kozmetiku, ktorej kompletnú ponuku môžete nájsť na stránke CALTHA.

Aké šampóny používate počas zimy najradšej?

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)


bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates