Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

28 februára 2018

RECENZIA: Hydratačný pleťový krém Medovkový CALTHA

bioekologika

Náš svet je plný vôní...a každý z nás má svoju obľúbenú. Niekto nedá dopustiť na vôňu ruže, iný na vôňu ľalie, niekomu sa deň nepočíta bez vône čerstvého pečiva, bez vône rannej kávy či bylinkového čaju a iný sa zasa poteší špecifickej vôni novučičkej knihy, ... aj vďaka všetkým týmto vôňam si do pamäte vkladáme isté obrazy a spomienky. Veď niektorí z nás si dodnes radi spomenú ako voňalo seno sušiace sa na lúke počas letných prázdnin, na sladkú arómu dozrievajúcich jahôd alebo na obľúbený dezert u starkej. Vône majú obrovskú silu, dokážu liečiť našu dušu, dokážu nám náladu zlepšiť, ale nás aj rozcitlivieť, podľa nich spoznáme konkrétneho človeka či miesto a nesú tak so sebou množstvo informácií a aj emócií. 
Ak aj vy patríte k ľuďom, pre ktorých sú vône prirodzenou súčasťou života a nezaobídete sa bez toho, aby ste si ich rozdelili na denné, večerné, letné, zimné, na tie, čo spôsobujú bolesť hlavy a závrate alebo na tie, čo skrášlia deň...tak aj pre vás je určená táto recenzia. Nejde v nej síce o parfém, ale vôňa sa v nej bude spomínať a nielen okrajovo :) My dve doslova milujeme svieže, citrusové vône a preto nebola iná možnosť ako si medovkový pleťový krém Caltha jednoducho zamilovať. 
Lenže nie je to len o vôni, aj keď je to jeho neoddeliteľná súčasť. Tento krém je podľa názvu hydratačný a vhodný aj pre zmiešanú až suchú a citlivú pleť, pretože by mal upokojiť, harmonizovať a podporiť regeneráciu. A to je celkom zaujímavá kombinácia účinkov a ešte aj pre rôzne typy pleti, ktorá sa nedá nájsť tak často v kozmetických vodách. A napriek tomu, že sa zdá, že toľko účinkov mať nemôže, opak je pravdou. Medovkový pleťový krém má dokonalú konzistenciu. Je jemný, mierne hutnejší, už na pohľad vidíte, že olej a maslo v ňom hrajú hlavné úlohy, aj keď je vyrobený na báze vody, a napriek či práve vďaka tomu sa rýchlo vstrebáva a nezanecháva pleť mastnú ani na maličkú chvíľku. Krásne sa po pokožke rozotiera, netreba ju drhnúť ani šúchať. Krém ju dostatočne ochráni, pretože jeho stopa na pleti je citeľná veľmi príjemným spôsobom. Nezanechá vám pamiatku v podobe lesknúcej sa pleti, ale celkom rýchlo sa vstrebe, a vy pritom presne cítite, že ste ho použili a nemuseli ste ani naniesť centimetrovú vrstvu. Tváričku tak máte hladkú, vypnutú a ošetrenú. Moja zmiešaná a zároveň citlivá pleť si ho doslova užíva aj v prípadoch, že v tomto chladnom, raz mrazivom a raz vlhkom počasí je tých podnetov na ňu viac než dosť a zvykne ostať začervenaná. Ale len do chvíle použitia tohto krému. Po ňom sa pleť upokojí, fľaky zmiznú a ostáva na dotyk jemnučká. Žiadne šupinky ani zvýšené mastenie, dokonca v tomto období ma z času na čas navštívi na pleti aj ekzém, ktorý ale medovkový krém celkom rýchlo spacifikuje :) Používam ho najmä ráno, lebo nerobí problém s absorpciou do pokožky a v pohode si po pár sekundách môžem naniesť make-up alebo BB a niekoľkokrát som ho vyskúšala aj ako nočnú starostlivosť, kedy sa osvedčil rovnako dobre ako počas dňa. 


Krém je v plastovom obale s airless dávkovačom a tento typ balenia mi vyhovuje asi najviac pri pleťových krémoch. Síce sa hovorí, že tie téglikové nie sú tak hygienické, ale veď nikdy nejdem naberať krém neumytými rukami :) skôr je problémom prísun vzduchu do tohto balenia, ktorý vám ale pri airless dávkovači nehrozí a výrobok ostáva dlhšie chránený pred znehodnotením alebo zmenou jeho vône, konzistencie či účinkov. Jednu malú nevýhodu predsa má, keď krém zopár dní nepoužijete, v mieste vytláčania zvykne uschnúť a vytlačíte takú “ tuhšiu hmotu“, ale potom už zase funguje ako má. Toto sa mi stalo asi dvakrát a potom som si uvedomila, že pred prvým použitím mal krém aj takú ochrannú poistku, takže som ju začala používať (po vytlačení ju vrátim do otvoru) a problém so schnutím sa už neobjavil :) S pumpičkou nie je žiaden problém, dá sa s ňou vypumpovať presne toľko, koľko potrebuje vaša pleť, mne stačí 1 pumpnutie na celú tvár, ale ak chcem pridať o niečo viac, tiež to ide bez problémov...k dokonalosti stačí len trocha cviku :)

Už v úvode som spomínala vône a teraz sa k nim musím vrátiť. Názov je jasný – medovkový krém – a teda, ak medovku poznáte, presne viete, akú vôňu máte očakávať. A pravda je, že sa vôbec nesklamete. Vôňa je iskrivá, hneď vám exploduje do nosa sviežosť medovky s citrónovým nádychom a len tak ľahko vás neopustí. Je presne taká, ako keď čerstvé lístky medovky pošúchate v rukách a privoniate...jeden, dva hlboké nádychy a ste v medovkovom nebi :) Na pleti je to podobné, vydrží i niekoľko hodín a vôbec mi neprekáža, je povzbudzujúca a deň robí optimistickejším...pokojne by som prijala aj telové mlieko s touto vôňou. V zložení krému je použitý medovkový olej, ktorý sa v kozmetike používa pre antibakteriálne účinky, ale aj schopnosť podporiť liečenie akné, ekzému alebo drobných poranení a okrem iného tiež dokáže upokojiť myseľ, zahnať nervozitu a schopnosť pôsobiť ako antidepresívum. 

V podstate si s Veve zvykneme dosť často požičať a vymeniť kozmetiku a inak tomu nebolo ani v prípade tohto pleťového krému. Takže, ak vás zaujíma, ako si rozumeli Veve, jej suchá, citlivá a ekzematická pleť a medovkový krém, tu je jej malé zhrnutie... 

“Vôňa tu už bola spomenutá neraz, no v súvislosti s medovkovým hydratačným krémom Caltha ani nie je možné vôňu nespomenúť. Medovková vôňa krému je delikátna, je nádherná, je osviežujúca a upokojujúca zároveň a vonia ako leto. Ale nielen vôňa je to, čo som si na kréme zamilovala. Receptúra medovkového krému je veľmi vydarená a krém je skutočne príjemne univerzálny. Z pohľadu mojej večne vysušenej a citlivo reagujúcej pleti ma jeho účinky a univerzálnosť až prekvapili. Na prvý dojem by sa zdalo, že stredne hustou konzistenciou bude krém pre potreby suchej pleti najmä v zimnom období asi nedostačujúci. Opak je však pravdou. Pleť zanecháva v rovnováhe a myslím, že práve v tom tkvie čaro jeho univerzálnosti. Krém sa veľmi dobre rozotiera a s pokožkou splýva takmer okamžite. Po použití zanecháva pleť krásne vyhladenú, zjemnenú a čo je pre mňa dôležité, tak aj po celý deň dostatočne hydratovanú. Pomerne náročnou skúškou u mňa krém prešiel najmä v týchto výrazne mrazivých a veterných dňoch, ale nedá sa povedať, že by to celkom nezvládol. Pri bežnom pobyte vonku, spojenom s presunom do práce, na nákup, do auta či na autobus, ale rovnako aj vo vykurovaných priestoroch doma alebo kdekoľvek inde, je medovkový krém dobrá voľba. Ak však v skutočne mrazivom počasí plánujete pobyt vonku – prechádzka v prírode, venčenie psíka, alebo iné aktivity spojené so zimnými športami, vtedy odporúčam starostlivosť o pleť okrem hydratačného krému doplniť aj o hutnejší ochranný krém určený do chladného počasia.“


Ešte spomeniem, že základ hydratačného medovkového krému tvorí voda, mandľový olej, bambucké maslo a avokádový olej a všetci spoločne dodávajú pleti hydratáciu, ale tiež jej pomáhajú sa vyrovnať s rôznymi kožnými problémami, napr. aj atopickým ekzémom, čo sa dozviete už v samotnom popise v e-shope značky CALTHA. Krém má 50 ml, jeho zloženie je vegánske a stojí 8,80 €. Inak, ešte stále by sme ho mohli nazvať novinkou, pretože sa donedávna exkluzívne vyrábal pre jeden český penzión, ale pozitívne reakcie zákazníkov zmenili jeho osud a teraz si ním už môžete urobiť radosť aj vy sami.

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates