Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

24 februára 2018

Februárová záhrada na rozlúčku

bioekologika

Február je posledný zimný mesiac. Ale keď tak v posledných dňoch sledujeme množiace sa komentáre na sociálnych sieťach a v televízii, obracajúce sa s prosbou ku skorému príchodu jari, celkom nechápeme, prečo je pre ľudí taká prirodzená, neutíchajúca túžba veci urýchliť. Priniesť si kyticu tulipánov do vázy je v poriadku, ale dúfať, že teploty zrazu vystúpia na 15ºC je trošku kontraproduktívne vo vzťahu k prírode a ľudstvu ako takému. Nemyslíte? Veď predsa zimný mesiac znamená aj zimné počasie a všetko ostatné sa vymyká normálu. Je zvláštne očakávať vo februári sneh a mráz? Príroda aj tak najlepšie vie, čo robí a my to nijako nezmeníme. Každý z nás má rád iné ročné obdobie, tak ako sa niekto nevie dočkať leta, iný zase uprednostní práve zimu.
Pre nás február znamená nostalgiu za krásnym zimným obdobím, v ktorom prvé husle vyhrávali potichučky snežne, postupne sa pridávali aj ostré tóny mrazov a striedali sa s optimistickými slnečnými lúčmi. 

Začal sa však pomerne striedmo a takpovediac nijako. Len kde-tu maličké kôpky posledných snehových pozostatkov, inak v každom kúte záhrady prevládala hnedá, sivá a tzv. “zvädnutá-unavená“ farba. Nevieme, či si máme dať toto slovné spojenie patentovať, ale lepší výraz ako pomenovať záhradu vo februári, sme nenašli :) Vyzerá síce pochmúrne, ale každý pravý záhradkár s vášňou v srdci a náradím v ruke už chodí po záhrade a kontroluje...niekde odstrihne konárik, občas ešte raz pre istotu previaže trs trávy, skontroluje, či je všetko prikryté a inde zase nedočkavo očakáva prvé kvietky snežienok. 


Záhrada ešte spí zimným spánkom...ale jedno očko sa už predsa len trošku otvára, čo môžeme pozorovať aj na konárikoch kríkov a stromov. Z každého z nich už netrpezlivo vykúkajú maličké púčiky a dávajú nádej aj tým najzarytejším odporcom zimy. Už len pár týždňov a všetko bude v plnom rozpuku :)



Kým záhrada exploduje novými lístkami a kvietkami, zima sa ešte musí rozlúčiť tak naozajstne ako sa patrí. A zdá sa, že tento rok si to skutočne nechala na poslednú chvíľu, veď sneh, mráz a arktický vzduch sprevádzajú posledné februárové dni ako v časoch svojej najväčšej zimnej slávy. Niečo v štýle, ešte aspoň raz zažiarim, kým sa poberiem. Veru, február zanecháva dojem v hodnotách -15ºC až -20ºC a dopraje záhradkárom ešte chvíľku sladkého ničnerobenia. Ale to všetko platí isto len dočasne, zatiaľ si však môžeme vychutnávať pokojné, zasnežené obrázky z prírody, či kresby, ktoré nakreslil sám pán mráz :) 


A čo vy, ako ste si užívali február? Ešte oddychovo alebo už v plnej sile predpestovávate priesady zo semienok, aby ste neostali zaskočení, keď príde jar? My už samozrejme tiež máme svoje plány a deň za dňom sa nechávame voľne unášať tým, čo pre nás Matka príroda pripravila.

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates