Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

18 februára 2018

6 potravín pre lepší spánok

bioekologika

Spánok je dôležitý. Bez kvalitného spánkového režimu sa síce dá fungovať, ale len krátkodobo. Nespavosť spôsobuje únavu, podráždenie, problémy so sústredením sa a bolesti hlavy a to už všetci, ktorí trpia týmto problémom, dobre poznajú. A nielen oni, ale aj ich okolie, pretože z dní sa vytratí ľahkosť, pohoda a prichádzajú obavy a úzkosť. Nespavosť netreba podceňovať, ale ani sa vzdávať. Pre nás je celkom prirodzené, že najprv hľadáme prírodné cesty pomoci a ak existuje niečo, čo by sme mohli vyskúšať ešte predtým ako sa lieky stanú nevyhnutnými, ideme do toho. Samozrejme bez čítania, štúdia a skúmania sa to nezaobíde, ale nás to predsa baví :) A tak sme poctivým samoštúdiom prišli na zúbok aj niekoľkým potravinám, ktoré pomáhajú nespavosť prekabátiť. 
Horčík, vápnik, zinok a vitamíny skupiny B sú podľa výskumov nápomocné pri kvalitnom a zdravom spánku. A preto je dôležité ich prijímať v strave v dostatočnom množstve. 

Kiwi ovocie

Toto svieže a na pohľad zaujímavé ovocie obsahuje serotonín, ktorý je nápomocný pri poruchách so spánkom. Zo štúdie zaoberajúcej sa vplyvom konzumácie kiwi na spánok vyplýva, že 1 hodinu pred spaním treba zjesť 2 kusy kiwi po dobu 4 týždňov. Po tejto dobe bol zaznamenaný pokles bdelej doby a nárast účinnosti a dĺžky spánku. 

Višňová šťava

Pohár čerstvej šťavy z višní pred spaním podľa výskumu univerzít z Pensylvánie a Rochesteru pomáha rýchlejšie zaspať. Tmavočervené plody obsahujú melatonín, hormón regulujúci biorytmus a signalizujúci čas na prípravu na spanie. 

Vlašské orechy

Obľúbená pochúťka je nielen zdravá, ale aj prospešná pre spánok. Vlašské orechy obsahujú hormón melatonín, ktorý pôsobí na skvalitnenie a prehĺbenie spánku. Okrem toho redukuje stres a napráva poruchy biorytmu. 

Tekvicové semienka

Obsahujú množstvo horčíka a zinku. Horčík zvyšuje vylučovanie melatonínu a nie je prekvapením, že koncentrácia horčíka v krvi sa spája so spánkom. Zvýšenie príjmu horčíka zlepšuje kvalitu a dĺžku spánku. Horčík tiež aktivuje GABA (kyselina Gama-aminomaslová), ktorá je esenciálnou pre metabolizmus mozgu a zlepšuje spánok a imunitu. No a zinok zase prispieva k regulácii spánku a dĺžky spánku. 

Banány 

Sú chutné, sú sladké a majú veľa vitamínu B6, minerálov a horčíka, vrátane aminokyseliny  tryptofán, ktorá pomáha zlepšiť kvalitu spánku a aj náladu človeka. Banán produkuje serotonín a melatonín, ktoré potrebujeme na hlboký a zdravý spánok a okrem toho vďaka nim môžeme zaspávať aj šťastnejší. 

Špenát

Čerstvé lístky sú bohaté na draslík, horčík a vápnik a najmä vápnik je v tomto prípade významný, pretože pomáha telu produkovať melatonín. A rovnako dobre spánku prospieva aj iná tmavá listová zelenina ako mangold alebo kel. 

Takže možností je viacero a každý si môže nájsť to, čo má rád a čo mu chutí. Aby to zase nevyzeralo, že stačí jesť niektoré potraviny a je po probléme, poruchy spánku netreba brať na ľahkú váhu. Každý sám najlepšie vie, kedy už potrebuje vyhľadať lekársku pomoc. A aj keď sa snažil ísť najprv prirodzenou, prírodnou cestou, po čase by už malo byť každému jasné, či potrebuje odbornú pomoc. Čo sa však ľahko povie, ale ťažšie urobí, sú rady ako eliminovať stres a psychickú záťaž, viac oddychovať i bez mobilu, tabletu a iných technologických hračiek a zase naopak pridať i fyzickú aktivitu. Pred spaním sa tiež neodporúča zvýšená konzumácia cukru, kofeínu, mastných tukov, žiadne hlasné zvukové podnety či výrazné svetlo. Psychická pohoda má veľký vplyv na celý náš organizmus a mala by byť aj našou prioritou v starostlivosti o zdravie. 

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

zdroj foto: pexels.com

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

1 komentárov:

  1. To som vôbec nevedela, že tieto potraviny zlepšujú spánok. Všetky potraviny jem, tak možno preto mám taký dobrý spánok. Tiež nedám dopustiť na kvalitné, pohodlné pyžamo a pred spaním spálňu poriadne vyvetram. Najradšej sa mi spí pri otvorenom okne, ale to v zime úplne nejde, tak aspoň vyvetram :-) .

    OdpovedaťOdstrániť

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates