Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

26 decembra 2017

Sviatočná decembrová záhrada

bioekologika

Keď nasneží, je to zimný sviatok prírody... keď sa blížia Vianoce, je to sviatočný pocit v duši... a keď je všade v záhrade ticho prikryté snehovou perinou, je jasné, že už dýcha spokojným zimným odpočinkom. Veď si ho aj zaslúži, po sezónnej námahe, ktorou nám dala síce prácu, ale aj radosť a úrodu, potrebuje oddych ako soľ :) Decembrová záhrada má svoje čaro. Iste, každý mesiac a každý deň sa dá v záhrade obdivovať a objavovať niečo nové, niečo čarovné, ale magické obdobie zimného slnovratu a prichádzajúce vianočné dni sú náplasťou na uponáhľanú dušu človeka. Tiché šušťanie padajúcich snehových vločiek, jemné blikanie vianočných svetielok do večernej tmy či vo vetre povievajúca červená mašľa na adventnom venci na dverách zataja náš dych a tvár rozžiaria úsmevom. 
Nevieme ako vy, ale my obe si zvykneme aj záhradu vyzdobiť vianočne a užívame si girlandy, vence, ale aj stromy so svetielkami a malými ozdôbkami. Ale najkrajšou sviatočnou výzdobou je aj tak sneh, a preto sme veľmi rady, že tento rok si ho užívame už od začiatku decembra. 

Ten tohtoročný zatiaľ nie je tak kvalitný, ako by sme chceli a preto musíme dávať pozor na to, aby pre niektoré menšie kríčky nebol ťažký a nepolámal ich. V každom prípade tanec snehových vločiek dopadajúcich na záhradu má takmer terapeutické účinky. Nemyslíme na to, že bude treba pozametať chodníky, postriasať sneh z rastliniek alebo ho odhádzať zo strechy prístrešku...tú malú chvíľu si chceme vychutnať v pokoji a bez stresu, a na to ostatné sa vrhneme až potom :)




Lenže každá radosť trvá len obmedzene a tak sneh ako rýchlo prišiel, tak aj odišiel. Zdá sa, že tieto predvianočné oteplenia už bežne patria k našim životom a aj keď nás sneh poteší, do Vianoc sa takmer 100% aj roztopí :) So snehom či bez neho, dni plynú a každý prináša niečo zaujímavé, čo bude pre nás potešením i ponaučením. 


Aj obyčajné ľadové kryštáliky dokážu očariť náš pohľad, najmä vtedy, keď na ne dopadajú slnečné lúče a celé toto zimné divadlo sa odráža v tisícoch a tisícoch farieb. Decembrová výzdoba v záhrade nepotrebuje trendy. Je ihličnato voňavá, snehom dekorovaná a vnáša magickú atmosféru do našich duší, pretože stačí len spomaliť a vnímať krásu okolo nás.

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates