Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

17 decembra 2017

Hygge vianočných vôní

bioekologika

Vianoce – to je azda najčarovnejšie slovo pod slnkom, ktoré poznáme. Stačí toto jedno slovo a hneď máme lepšiu náladu a úsmev na perách. Vianoce sú pre nás hygge !!! Dokážu spojiť toľko emócií, zážitkov a očakávaní, ako máločo iné. Ak patríte k chronickým odmietačom vianočnej nálady, nečítajte tento článok, pretože my sme vaším presným opakom :) Svetielka, sviečky, vetvičky, dekorácie, hudba a vône nám spríjemňujú už hmlisté novembrové dni a v takejto nálade sa pozvoľna presúvame až k obdobiu adventu a ešte len potom to pre nás vypukne naostro. 
Sušíme pomarančové kolieska, zdobíme adventné vence a dekorujeme interiér aj záhradu, pričom nám pod nosom rozvoniavajú samé prírodné poklady. Ihličnaté vetvičky, borovicové šišky, včelí vosk, k tomu šálka bylinkového čajíku a takáto vianočná "hygge" pohoda pre nás nemusí nikdy skončiť :)
Sviatočnú – vianočnú pohodu však chceme aj inokedy a nielen vtedy, keď sa venujeme prípravám na Vianoce. Doma, v práci alebo hocikde, kde sa dá zapáliť čajový kahanček v  aromalampe naplnenej vodou a zmesou éterických olejov, sa dá takáto pohoda vyčarovať za malú chvíľku. A ani k nej toho veľa netreba :)

Vianočná nálada

2 kvapky esenciálneho oleja kadidlovník
1 kvapka esenciálneho oleja myrha
1 kvapka esenciálneho oleja klinček
1 kvapka esenciálneho oleja pomaranč

Smejme sa a radujme

2 kvapky esenciálneho oleja kadidlovník
3 kvapky esenciálneho oleja myrha
3 kvapky esenciálneho oleja pomaranč
2 kvapky esenciálneho oleja cédrové drevo

Padajúci sneh

3 kvapky esenciálneho oleja biela jedľa
3 kvapky esenciálneho oleja kardamóm
1 kvapka esenciálneho oleja klinček

Vianočný perník

4 kvapky esenciálneho oleja zázvor
2 kvapky esenciálneho oleja klinček
1 kvapka esenciálneho oleja škorica
1 kvapka esenciálneho oleja muškátový oriešok

Šťastné a mätové

2 kvapky esenciálneho oleja mäta pieporná
2 kvapky esenciálneho oleja mäta kučeravá
3 kvapky esenciálneho oleja pomaranč

Zimný les

4 kvapky esenciálneho oleja cyprus
2 kvapky esenciálneho oleja biela jedľa
2 kvapky esenciálneho oleja santalové drevo

Zimná rozprávková krajina

3 kvapky esenciálneho oleja bergamot
2 kvapky esenciálneho oleja cyprus
4 kvapky esenciálneho oleja mäta pieporná

Nech už si vyberiete ktorúkoľvek kombináciu vôní, určite sa ocitnete v krajine zimných rozprávok, kde Vianoce dýchajú z každého kúta. A pokojne sa nebojte kombinovať olejčeky, ktoré sa vám páčia najviac alebo vám najviac vyhovujú. Ide len o váš dobrý pocit z pohodovej atmosféry :) Ozaj, viete že podľa psychológov sú šťastnejší práve tí ľudia, ktorí začínajú s prípravami na Vianoce oveľa skôr ako tí druhí. Pretože Vianocami sa vraciame do šťastných detských chvíľ, ktoré sú v tomto stresujúcom svete čoraz ojedinelejšie a aj toto je jeden zo spôsobov, ako si príjemné chvíle dopriať kedykoľvek :)

Ktorá vôňa je podľa vás tá najvianočnejšia a sviatky bez nej si neviete predstaviť? Zanechajte nám komentár a uvidíme, možno sa zhodneme. 

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates