Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

05 novembra 2017

Bylinkové čajové zmesi na bolesť hlavy

bioekologika

Bylinky sú naša radosť a ich pestovaniu sa obe venujeme už niekoľko rokov. Začiatky boli skromnejšie, ale postupne sa druhová pestrosť byliniek v našich záhradkách rozširuje a rozširuje a my z toho máme vždy obrovskú radosť. Každá jedna bylinka si píše svoj vlastný príbeh a je nádherné sledovať jej cestu, kým vykvitne alebo vyrastie. Napríklad tento rok patrí k našim novinkám ananásová šalvia, ktorej lístky skutočne pripomínajú vôňou sladučký ananás a najradšej sme si ich počas leta vychutnávali v nápojoch alebo v studených dezertoch :) 

Skvelé je, že bylinky nielen krásne voňajú a chutia, ale že sa ich priaznivé účinky dajú využiť aj pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Bylinkové čaje tvoria pevnú súčasť nášho pitného režimu a preto pri mnohých zdravotných komplikáciách siahame práve po nich ako po prvej pomoci – napríklad šalvia na bolestivé hrdlo, harmanček na nepokojný žalúdok či bazalka proti kŕčom nás už neraz zachránili.
Niekedy si bylinky vychutnávame iba tak samostatne po jednom druhu, ale inokedy si namiešame zmes podľa vlastnej chuti a nálady a niekedy zasa presne dodržiavame postupy a pomery, ktoré sú jasne dané. 
Nedávno sme na internete hľadali bylinky, ktoré tlmia bolesť hlavy a vypátrali sme postupy a zloženia bylinných zmesí na bolesť hlavy, ktoré sa dajú bez komplikácií doma namiešať a mať v zásobe na horšie časy :) A našli sme ich veru neúrekom, ale vybrali a vyskúšali sme z nich také, ktoré sú tvorené z nám dostupných byliniek, teda žiadna ázijská či iná exotika... 

ČAJOVÉ ZMESI NA BOLESŤ HLAVY

… s vôňou levandule

3 PL sušenej levandule
3 PL sušeného harmančeka
3 PL sušeného rozmarínu
3 PL sušenej mäty

… s vôňou škorice

6 PL sušených ružových lupienkov
4 PL sušeného tymiánu
4 PL sušeného rebríčka
2 PL podrvenej škorice
2 PL klinčekov

… s vôňou bazy

6 PL sypaného anglického čierneho čaju 
2 PL sušeného harmančeka
1 PL sušených šípok
2 PL sušených bazových kvetov

Zmiešaním jednotlivých ingrediencií si môžeme doma do zásoby vytvoriť čajové zmesi, z ktorých používame plnú 1 PL na 1 šálku s objemom 250 ml a lúhujeme 5-10 minút, podľa toho, akú intenzitu čajového nálevu preferujeme. Pijeme teplé po dúškoch a dôležitou súčasťou pitia čaju je tiež vdychovanie voňavej pary z čaju, kedy para a silice prechádzajú cez dutiny a sliznicu. Ako obyčajne, pri konzumácii bylinkových čajov si treba dávať pozor na ich zloženie, ktoré nemusí byť vhodné pri tehotenstve, dojčení alebo ochoreniach. Vždy treba zvážiť svoj zdravotný stav a prípadne to prekonzultovať so svojím lekárom. Ale to asi všetci dobre vieme. 

Inak, ak by vás zaujímalo, či môžete použiť levanduľu, ktorú si doma pestujete bez použitia chemických postrekov a pod., môžete, ale len ak pestujete levanduľu lekársku, pretože tá je vhodná aj na konzumáciu. A s ružami je to tiež podobne, najlepšie sú odrody ruže damascénskej alebo centifolia (tzv. ruža stolistá). Ak ale doma nepestujete bylinky alebo nemáte potrebné druhy, nám sa osvedčila bylinková značka SONNENTOR, ktorá predáva BIO čaje, napr. levanduľu nájdete tu a ružu zase tu.

A nájdete tam toho aj oveľa viac, určite si vyberiete, respektíve budete mať problém, ktorý čaj chcete vyskúšať skôr. Máte svoju obľúbenú bylinku alebo čajovú zmes? Napíšte nám, budeme sa tešiť, ale teraz si ideme dať šálku horúceho čaju aj my :))

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates