Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

24 októbra 2017

Októbrová záhrada plná listov

bioekologika

Žltá, oranžová, škoricová, hrdzavá, červená, bordová, vínová až hnedá paleta farieb sa neustále mení a skrášľuje jesennú prírodu každý deň novým spôsobom. Toto meniace sa farebné divadlo nás každý deň nabáda, aby sme si krásne, slnečné dni užili v prírode alebo v záhrade, veď práce v nej sa ešte stále nezastavili a kým neopadnú posledné lístky, ani sa tak skoro nezastavia. Dalo by sa povedať, že čím viac listnatých stromov v záhrade máte, tým viac listov si užijete. A to teda doslova, pretože pohrabať lístie z niekoľkoročného orecha kráľovského, ktorý v najvyšších bodoch svojej koruny dosahuje snáď 20m, nie je žiadna sranda. Veď si len predstavte kilá a kilá listov, ktoré treba pohrabať a poodnášať, množstvo hodín práce a prinajmenšom vám z toho ostane aj boľavý chrbát. Prečo to teda my záhradkári robíme? Pre dobrý pocit, preto, že tým pomáhame prírode aj sebe, preto, aby sme mali prirodzený tieň a dostatok kyslíka a preto, aby mali vtáčiky miesto na uhniezdenie. Stromy, stromy a stromy... na jar sa zazelenajú a kvitnú, v lete nás potešia svojimi plodmi a v jeseni farebnou explóziou. A žiadna drina v záhrade nie je tak náročná, aby sme ju nepodstúpili rok čo rok :)
Alebo ako hovorí anglický básnik John Ruskin: “Kto nemiluje stromy, nech netvrdí, že miluje človeka.“


Podľa nás má javor jedny z najkrajších listov, tvarom i farbami, a celkovo je tento strom tak zvláštnym spôsobom prekrásny. Väčšinou ho poznáme z ďalekých japonských typov záhrad, ale má čo ponúknuť aj v tých našich slovenských :) Vedeli ste, že javor vraj posilňuje otvorenosť a poctivosť? Ďalší skvelý dôvod nájsť mu miesto vo svojej záhrade. 



Viaceré októbrové dni boli slnečné, ale z rána najmä hmlisté, a tak sa po ich rozplynutí rozžiarili všetky pavučinky drobnými akoby postriebrenými kvapkami pripomínajúcimi korálky. Jednoducho, krásy prírody sa dajú vnímať v každom ročnom období a vždy sú a aj zostanú výnimočné. 



Október je ideálny mesiac aj na fotografovanie krásnych prírodných scenérií a trávenie času vonku. A pritom stačí tak málo – užívať si prírodu a okolitú scenériu, a je to aj zaručený spôsob ako zrelaxovať po náročných dňoch. Ak sa skúsite aspoň na chvíľu zastaviť, možno aj práve vďaka listom stromov meniacim sa od upokojujúcej zelenej až po najrôznejšie teplé farebné odtiene, dokážete lepšie vnímať ten úžasný kolobeh prírody. Pre nás je október jednoducho nádherný jesenný mesiac plný pestrofarebného  padajúceho lístia nadnášaného vo vetre a poeticky šuštiaceho upokojujúcim zvukom meniacej sa prírody.

pozdravujú vás Veve a Lulu ;.-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates