Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

28 augusta 2017

Augustová záhrada zážitkov

bioekologika

Leto volá po farbách a tie augustové sa už pomaly približujú k teplej jesennej palete. Pozvoľna padajúce žlté listy sú prvou vytúženou správou, že jeseň celkom potichúčky vstupuje na scénu. Dni na rozhraní týchto dvoch ročných období sú plné darov prírody, naplnené úrodou, slnečnými lúčmi a množstvom zážitkov. Nielen slnko vychádza neskôr a zapadá čoraz skôr, ale aj vtáky v záhrade celkom prirodzene menia svoj režim a radostne štebotajú tiež o niečo neskôr ako bolo ich zvykom pred pár týždňami, kým iné z nich sa svedomito pripravujú na svoj odchod za teplom. Augustová záhrada ponúka toľko krás, ktoré sa dajú sledovať a z ktorých sa dá veľa naučiť. Vychutnávali sme si stretnutia, večerné grilovačky, oberanie ovocia, zbieranie byliniek, oddych pri vode i všetky možné športy, ktoré sa v záhrade dajú hrať. 
Dni, keď sa blížil koniec prázdnin nepatrili k našim najobľúbenejším, dnes si však naopak vychutnávame posedenia pri zapadajúcom slnku a sledujeme ako sa záhrada mení v odtieňoch žltej a oranžovej, až kým sa úplne nezotmie :) Kvety, pôda, vzduch, ovocie aj zelenina, všetko vonia inak a všetko nám už pripomína našu milovanú jeseň. 
Skôr ako sa jeseň ukáže naplno, však konečne rozkvitol ibištek. Jeho nežnú ružovo-fialovú farbu sa nedá prehliadnuť. Bohaté zakvitnuté kríčky sme pred pár rokmi len obdivovali, ale časom si ibištek predsa len našiel cestu aj k nám a už je to nejaký rok, čo skrášľuje záhradu. Jeho kvety nám vždy pripomínali nejaké exotické druhy, také ktoré nájdete v ďalekých a slnečných dovolenkových krajinách. O to radšej sa teraz v našich záhradách naň pozeráme kedykoľvek len chceme :)



Fakľovka je kvet, ktorý môže mesiac august hrdo reprezentovať v hociktorej záhrade. Nazýva sa aj Kleopatrina ihla a je to skutočne kráľovský kvet, ktorý upúta pozornosť a dominuje i vo väčšom priestore. Sýta oranžová farba sa v niektorých prípadoch prelína až s výrazne červenými tónmi a žiari už z diaľky. Fakľovka vraj vydrží mrazy až do -20ºC a to teda pevne veríme, lebo tento rok tróni v záhrade u Lulu prvýkrát :)



Kým doteraz bolo všetko sviežo-zelené, postupne viac a viac vykúkajú či dokonca padajú žlté a hnedé lístky. Pre nás má toto obdobie neskutočné čaro, už cítime prichádzajúcu jeseň, ale stále je ešte dosť teplo, aby sme si vychutnali záhradu a život v nej čo najdlhšie ako to pôjde, trebárs aj do novembra. A keď bude treba, zabalené v deke aj so šálkou horúceho bylinkového čaju či šálom na krku :)


A ako to máte vy? Tiež už sa tešíte na farebnú explóziu jesene v záhrade?

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates