Odber noviniek z bioekologiky

Prihlás svoj Email

19 júna 2017

Čo je to deskvamácia – a aký telový peeling je vhodný pre mňa?

bioekologika

Počuli ste už niekedy tento pojem? Vieme, že neznie jednoducho a slovensky už vôbec nie :) ale budeme sa snažiť to vysvetliť celkom zrozumiteľne a budete prekvapení, že to je niečo, čo sa deje celkom prirodzene. V podstate je to niečo, čo poznáme všetci ako odlupovanie sa najvrchnejšej vrstvy našej pokožky a práve tento proces sa odborne nazýva deskvamácia. Zjednodušene sa dá napísať, že keďže pokožka prirodzene starne, kožné bunky odumierajú, odlupujú sa a sú nahradené novými, čím vzniká na dotyk jemnejšia pokožka. Starnutím sa však deskvamácia stáva menej efektívnou, pretože priestory medzi kožnými bunkami sú veľmi tesné a nedovoľujú odumretým bunkám ľahko sa odlúpiť, čo súvisí so šupinatým a nie veľmi zdravým vzhľadom pokožky, aj keď ju neustále krémujeme a staráme sa o ňu. Lenže tejto vzhľadovej nepríjemnosti sa dá efektívne pomôcť, tak ako to koniec koncov, aj často sami robíme, pretože ideálna vec na suchú a šupinkatú pokožku je používanie telového peelingu. 
Peelingovanie ako také je skvelým spôsobom, ktorý prekrví pokožku, odstráni suché čiastočky pokožky, a tak pomáha docieliť jej zdravší vzhľad. Možno ste to teda doteraz netušili, ale deskvamácia sa deje u každého z nás :) 
No a asi toľko náš poctivo naštudovaný “odborný“ výklad k tomuto pojmu, teraz poďme skôr k podstate toho, čo robiť, aby pokožka vyzerala lepšie a sľubujeme, že to už bude menej poučkovité :)  

Hebká, jemná a pevná pokožka...takú by chcel každý z nás snáď naveky alebo aspoň na tak dlho, ako sa to len dá. Aký krásny by bol pohľad do zrkadla, neboli by žiadne vrásky, žiadna ochabnutá a nevýrazná pokožka...ale dosť už bolo fantazírovania, je čas na návrat do reality. Čas plynie a jeho prejav na našom výzore síce nezastavíme, ale určite si k jeho vysnenému vzhľadu môžeme aspoň trošku pomôcť poctivou starostlivosťou, a to aj s telovým peelingom. Nie každý ho však používa rád a niekto zasa ani nevie, prečo by ho vôbec používať mal. Úprimne, nebolo tomu tak vždy, ale dnes je už telový peeling bežnou súčasťou aj našich kozmetických poličiek a trvalo celkom dlho, kým sme si spoločne s peelingom vybudovali prospešný vzťah :) Niektoré kupované peelingy nám boli príliš drsné a hrubé, iné nás štípali a pokožka ostala začervenaná a pri niektorých sme zase peelingový efekt nezaznamenali takmer vôbec. No zapracovali sme na tomto vzťahu a odvtedy si výhody peelingovania už len pochvaľujeme. Po X pokusoch sme si uvedomili, že telový peeling si musíme vybrať podľa typu pokožky, a nie podľa obľúbenej vône, ale podobne ako si vyberáme peeling na tvár, čo je dosť ťažké, pretože skúšaniu na niekoľko pokusov sme sa nevyhli a teda ani zbytočným investíciám. Dnes už vieme, že na suchšiu pokožku tela nám najlepšie sadne práve olejnatý peeling, ktorý je účinný v obrusovaní pokožky, mal by mať jemné čiastočky a zároveň pôsobiť výživne. Ak však netrpíte výrazne suchou pokožkou, bude vám stačiť i menej olejnatý peeling, napriek tomu nejaká hydratačná a výživná zložka, ako spomínaný olej či maslo, by v ňom mala byť zastúpená. A ďalšia vec, podľa ktorej si vyberáme telový peeling je skutočnosť, či je chemický, enzymatický alebo klasický mechanický peeling. Zásadný rozdiel je v tom ako fungujú a na ktorý typ pokožky sú určené. No a v neposlednom rade si vyberáme podľa brúsnych zrniečok, pretože čím sú jemnejšie, tým lepšie. Suchá pokožka je tenká a ľahko sa poškodí drsnými a veľkými zrniečkami v peelingu, naproti tomu mastnejšia pokožka si môže dovoliť i väčšie zrniečka, ale tiež s mierou. Telový i pleťový peeling sa odporúča používať 1 až 2 - krát týždenne, suchá a citlivá pokožka si vystačí s opakovaním raz do týždňa, pretože časté peelingovanie môže narobiť viac škody a nepekné začervenania, podráždenia až ranky na pokožke. Takže prvé pravidlo by malo byť všetko s mierou a druhé pravidlo je vybrať si ten najvhodnejší. Aj keď nás to niekedy zvádzalo k častejšiemu používaniu peelingu, naučili sme sa odolať a využiť ho skutočne efektívne.

Ako si vybrať peelingy podľa typu pokožky?

ENZYMATICKÝ PEELING

Je vhodný aj pre veľmi citlivú pleť, je veľmi jemný a preto nedráždi pokožku, čím skracuje čas na jej regeneráciu. Na rozžiarenie a vyhladenie používa ovocné enzýmy, najčastejšie papájové, ananásové, dyňové alebo DNA enzýmy, ktoré pôsobia protizápalovo a zároveň stimulujú obnovu kožných buniek. Tieto zložky sú plné vitamínov, minerálov a pôsobia ako antioxidanty. Enzymatický peeling si netreba mýliť s chemickým, lebo enzymatický len stimuluje prirodzený exfoliačný proces.

CHEMICKÝ PEELING

Nie je taký jemný ako enzymatický, pretože s pomocou chemických látok odlučuje povrchové vrstvy kože a podľa hĺbky pôsobenia ho možno rozdeliť na 3 typy (povrchový, stredný a hlboký). Tento peeling nie je vhodný pre tehotné ženy, či pre cukrovkárov. Po tomto peelingu býva pokožka niekoľko dní začervenaná a zvykne sa olupovať. 

MECHANICKÝ PEELING

Skôr je určený pre normálnu a bezproblémovú pleť, veľmi citlivá a suchá by sa mu mala radšej vyhnúť. Záleží pri ňom aj od veľkosti peelingových zrniečok, s tými menšími by ho mohli vyskúšať aj tieto typy pleti. V mechanickom peelingu ide o priame obrusovanie pokožky, čím sa obrúsi jej povrch. Alternatívne sa pri tomto type peelingu dá použiť ako exfoliačná zložka mandľová múka, prírodné íly, mletá zrnková káva či mleté ovsené vločky. 

Na trhu sa dnes dá nájsť množstvo značiek a druhov telových peelingov, no v poslednom čase sme si peelingy zvykli vyrobiť aj samé. Veľakrát sú to postupy, na ktoré potrebujete tak 3 až 4 suroviny, zopár premiešaní a je hotovo. A okrem toho, že niečo ušetríte, máme overené, že telový peeling je aj celkom vďačný darček pre kamošku či mamu. Čoskoro na blogu pribudne postup na telový peeling, ktorý sme si v poslednom čase veľmi obľúbili. 

Vyrábate si aj vy nejaký peeling alebo máte obľúbený kupovaný a neviete sa ho vzdať? 
Dajte nám vedieť, sme zvedavé, čo používate. 

pozdravujú vás Veve a Lulu ;-)

bioekologika / Author & Editor

Sme Veve a Lulu, dve vášnivé bylinkárky, introvertky, knihomoľky, doživotné kamošky, každoročne očarené jeseňou :-) Spája nás množstvo myšlienok, ktoré nám víria hlavou, úsilie vedieť viac o všetkom, čo nás zaujíma. Bežný moderný život sa usilujeme holisticky zdokonaľovať, tak aby bol zdravý, vyvážený a zmysluplný. A hoci život nikdy nie je dosť dokonalý, obe (možno jemne naivne) stále veríme, že ak sa trošku pousilujeme, môžeme sa cítiť dosť dobre a komfortne a vďaka tomu dosiahnuť možno aj splnenie najtajnejších snov. Nie sme vedkyne, ktoré chcú ohurovať a možno aj nudiť odbornými faktami, ale sme obyčajné baby, ktoré zaujíma podstata vecí a nie len ich efekt. Milujeme prírodu - kvety, bylinky, zvieratá, hory, dážď, západy i východy slnka a mnoho iných darov, ktoré nám ponúka. Pretože v živote si treba vedieť vychutnať každý jeden okamih naplno.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Copyright©2017-2024 bioekologika - All rights reserved
Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates